Vila Mustăciosul Dunării din Eșelnița

Mănăstirea Sfânta Ana

Mănăstirea Sfânta Ana este un locaș de cult ortodox situat în orașul Orșova, pe Defileul Dunării, construită pe culmea Dealului Moșului, beneficiind de o panoramă deosebită asupra golfului.

Mănăstirea Sfânta Ana are o istorie aparte, fiind ctitorită de ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat ca sublocotenent tânăr al Regimentului 17 Infanterie în Primul Război Mondial. În timpul războiului, în toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moșului a fost acoperit de pământ în urma exploziei unui obuz la foarte mică distanță de el și camaradul său de arme, Petre Găvănescu. Atunci Pamfil Șeicaru a făgăduit că va construi o mănăstire în semn de mulțumire lui Dumnezeu și în cinstea celor căzuți în război.

În anul 1935 a fost construit drumul de acces, din Orșova pe Dealul Moșului spre mănăstirea, numit Drumul Eroilor. Acesta era străjuit de șapte troițe sculptate în lemn și închinate eroilor ce și-au pierdut viața în război. Din păcate, cele șapte troițe au dispărut în anii 1960.

Istoria zbuciumată a mănăstirii

Construcția mănăstirii s-a realizat între anii 1936 – 1939. În acea vreme Pamfil Șeicaru conducea ziarul ”Curentul” și era deputat în Parlamentul României. După venirea regimului comunist clădirea a fost transformată în restaurant. După anii 1990, mănăstirea a fost preluată de mitropolie și a fost sfințită cu hramul Sfintei Ana. Hramul a fost ales după numele mamei lui Pamfil Șeicaru.

Complexul monahal este format din biserica de lemn, cu elemente de stil tradițional românesc, chilii pe ambele părți ale mănăstirii, ansamblul formând litera ”U”. În ultimii ani au mai fost construit un altar de vară cu clopotnița.

Într-o fostă clădire de alimentație publică funcționează, în prezent, Muzeul memorial ”Pamfil Șeicaru”, o bibliotecă, trapeza și un atelier de croitorie.

Mănăstirea Sfânta Ana este un frumos loc de rugăciune. De aici vă bucurați și de o panorama deosebită asupra Dunării.

În apropiere se găsesc Mănăstirea Mraconia și Mănăstirea Vodița, ambele de o frumusețe uimitoare și cu istorie aparte.

Foto: mapio.net

Sursa: www.DescoperimRomania.ro